Sezon jesienny, to prawdziwy raj dla wszelkiego rodzaju wirusów i bakterii, przyczyniających się do infekcji oraz chorób naszego organizmu. Dlatego tak ważne jest, aby szczególnie w tym okresie zadbać o naszą odporność. Jak możemy to zrobić?

Należy zadbać o kilka ważnych rzeczy. Po pierwsze, dla zdrowia niezbędny jest sen. Wypoczęty organizm ma więcej siły do walki z drobnoustrojami i szybciej zwalcza ewentualne infekcje, nie dopuszczając do rozwoju choroby. Trzeba także zadbać o aktywność fizyczną. Ruch, zwłaszcza ten na świeżym powietrzu wzmacnia odporność i hartuje organizm, zabezpieczając go przed chorobami. Niesamowicie ważna jest również dieta. A po jakie produkty należy sięgnąć, żeby podnieść swoją odporność i zabezpieczyć się przed chorobami – słusznie pyta autor bloga o suplementach 

Czosnek

Czosnek, czyli naturalny antybiotyk. Dzięki związkom siarki, działa dezynfekująco i jest numerem jeden wśród naturalnych antybiotyków, mimo swojego nieprzyjemnego zapachu i ostrego smaku. Dodatkowo oczyszcza organizm z metali ciężkich i go detoksykuje oraz odkaża z wielu potencjalnie chorobotwórczych bakterii. Eksperci od żywienia oraz lekarze, zalecają jedzenie go w surowej postaci, ponieważ wtedy charakteryzuje się najwyższą efektywnością działania. Czosnek jest bogaty w białka, węglowodany, które są niezwykle istotne dla naszego ciała, zawiera także witaminę C oraz witaminę PP, odpowiedzialne za stan odpornościowy naszego organizmu. Zawiera także allicynę, która ma silne działanie bakteriobójcze. Wymienione już wcześniej związki siarki, dodatkowo pobudzają układ odpornościowy do produkcji limfocytów, które są odpowiedzialne w naszym organizmie za zwalczanie chorób i infekcji, poprzez eliminację mikroorganizmów potencjalnie chorobotwórczych.

Czosnek najlepiej jest spożywać z dodatkiem tłuszczu, żeby nie podrażnić błony śluzowej żołądka. Warto także połączyć go z natką pietruszki, która poprzez zawarte w niej związki organiczne niweluje nieprzyjemny czosnkowy zapach.

Najsilniejszym działaniem charakteryzuje się oczywiście czosnek świeży, a jego moc zwiększa dodatkowo witamina C. Aby cieszyć się zdrowiem w okresie jesienno- zimowym, wystarczą 2 zjedzone na surowo ząbki czosnku dziennie. Jeśli jednak należysz do wrażliwców i nie tolerujesz intensywnego zapachu czosnku, na rynku dostępne są preparaty w kapsułkach. Zawierają wszystkie aktywne składniki czosnku, a nieprzyjemny zapach został wyeliminowany. O tego typu preparaty pytaj w aptekach.

Miód

Miód, jest naturalnym produktem, wytwarzanym przez pszczoły w trakcie kwitnienia kwiatów. Wytwarzany jest z pyłku kwiatowego. Składa się z cukrów prostych, jednak dzięki zawartym składnikom działa leczniczo na nasze ciało. Jest on skarbnicą wielu witamin, mikroelementów oraz cennych enzymów, które mobilizują do pracy układ odpornościowy. Poza tym, że ma on swój udział w leczeniu choroby wrzodowej żołądka i dwunastnicy, poprzez łagodzenie stanów zapalnych śluzówki, pozytywnie wpływa on na przemianę materii. Ponadto świetnie neutralizuje toksyny oraz zapobiega infekcjom. Dzięki wcześniej wspomnianemu kojącemu działaniu na błony śluzowe również łagodzi kaszel. Bardzo popularne jest stosowanie miodu jako dodatku do herbaty lub wody z cytryną. Warto jednak pamiętać, że aby nie zniwelować leczniczego działania miodu, napar, do którego planujemy dodać miód, powinien mieć nie więcej niż 40 stopni Celsjusza.

Lekarze i dietetycy zalecają zjadanie dziennie około 2 łyżeczek miodu, aby załagodzić stany zapalne w naszym organizmie oraz wspomóc odporność. Dlatego warto wypić rano szklankę wody z łyżką miodu i sokiem z połowy cytryny. Pamiętajmy, że miód jest skarbnicą składników odżywczych, a jego działanie możesz dodatkowo wzmocnić, dodając do niego sok z owoców albo np. aloesu lub czarnego bzu. Dlatego warto wypić rano szklankę wody z łyżką miodu i sokiem z połowy cytryny.

Cytryna

Cytryna, to niepozorny, kwaśny owoc, o przepięknie żółtej barwie. Jak sugeruje jej smak, jest to bogate źródło witaminy C, jednak nie tylko ona pomaga nam we wzmocnieniu odporności i walce z chorobami. Zawarte w cytrynie flawonoidy, które wraz z witaminą C przyczyniają się do detoksykacji organizmu, powodują eliminację szkodliwych kwasów metabolicznych, wzmacniając naszą odporność. Dodatkowo zawierają rutynę, która uszczelnia włosowate naczynia krwionośne, zapobiegając przed ich pękaniem oraz wnikaniem do nich potencjalnie chorobotwórczych mikroorganizmów. Cytryny zawierają oprócz witaminy C i flawonoidów, witaminy z grupy B, a także wapń, miedź, żelazo, magnez, fosfor i potas. I choć same w sobie mają odczyn kwasowy, to poprzez działanie zasadotwórcze na nasz organizm, odkwaszają go. Poprawia to stan fizjologiczny naszego ciała, działa korzystnie na metabolizm oraz stan układu odpornościowego.

Warto codziennie po przebudzeniu, wypić na czczo szklankę letniej wody z dodatkiem cytryny, a efekty zobaczysz szybciej niż myślisz.

Cebula

Cebula, oprócz tego, ze ma warstwy i niejednego doprowadziła do łez, ma wiele wartościowych składników i leczniczych właściwości. Ciężko wyobrazić sobie polską kuchnię bez dodatku cebuli w postaci podsmażanej czy duszonej, jednak to ta surowa będzie miała najwięcej prozdrowotnych właściwości. Cebula świetnie wzmacnia odporność organizmu, a jej działanie można porównać z działaniem czosnku. Oprócz tego, że wpływa na poprawę odporności, dodatkowo obniża ciśnienie krwi i wspomaga trawienie. Dzięki mikroelementom w niej zawartym, wzmacnia kości, łagodzi ból gardła oraz kaszel. Cebula to dobry sposób walki z przeziębieniem, a najlepszy sposób naszych babć na kaszel i ból gardła, to syrop z cebuli. Dodatkowo zastosowany przy jego tworzeniu cukier, oprócz tego, że łagodzi specyficzny smak cebulowego syropu, dodatkowo dostarcza do organizmu energii, co jest ważne w stanach przeziębienia i grypy. Zdecydowanie warto wprowadzić ten specyfik do domowej apteczki.

Maliny

Maliny, oprócz tego, że są pyszne, doskonale pomagają w leczeniu przeziębienia i infekcji wirusowych. Świetnie działają jedzone w postaci świeżych owoców, jak i w formie różnorakich przetworów, jak syropy, nalewki, czy konfitury. Zarówno sok z malin, jak i napar z ich liści, mają silne działanie napotne, przez co pomagają zwalczać gorączkę i przeziębienie. Już od dawien dawna w naturalnej medycynie ludowej polecano te owoce również w leczeniu niedokrwistości, ponieważ zawierają bardzo dużo żelaza i tym samym wzmacniają czerwone krwinki. W okresie jesiennym warto sięgać po przetwory malinowe oraz owoce mrożone.

Czarny bez

Owoce czarnego bzu charakteryzują się działaniem przeciwbólowym, jednak dzięki witaminom i aktywnym mikroskładnikom świetnie poprawiają odporność. Można je stosować jako dodatek do ciast, a także zrobić z nich napar i pić jako herbatę. Również popularne są nalewki z czarnego bzu. Najlepsze będą te domowej roboty, których składu i zawartości dobroczynnych owoców jesteśmy pewni. Napar, czy nalewka, to doskonały sposób na walkę z bólem gardła i różnego typu infekcjami, popularnymi w okresie jesienno-zimowym.

Po więcej artykułów o zdrowiu zapraszamy na stronę skuteczne-suplementy.com.pl

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here