Jakie urządzenia podbijają małą gastronomię

Branża gastronomiczna obejmuje nie tylko punkty restauracyjne, bary hotelowe czy puby. Podmiotów świadczących usługi z zakresu serwowania posiłków i przekąsek jest znacznie więcej. Dowodem na to są obwoźne kramy i stanowiska do podawania bardzo prostych, ale i smacznych produktów. Szczególnie podczas festynów, dożynek, świąt i innych plenerowych uroczystości obserwuje się większe zainteresowanie ulicznym jedzeniem. Jakie stanowiska cieszą się współcześnie dużym zainteresowaniem? Więcej o tym piszemy poniżej.

Maszyna do popcornu

Czy wiesz, że pierwsze wzmianki o popcornie pochodzą z prekolumbijskiej Ameryki Środkowej? Dzisiaj popcorn stał się jedną z ulubionych przekąsek na całym świecie. Prażone ziarna kukurydzy pod wpływem temperatury pękają i pęcznieją, wydobywając z siebie charakterystyczny dźwięk. To jednak nie walory akustyczne mają w tym przypadku największe znaczenie. Liczy się przede wszystkim smak popcornu, który doprawiony solą potrafi wciągnąć każdego. Do przygotowania popcornu na ulicy wymagane jest urządzenie nazywane po prostu maszyną. Dziś sprzedawane sprzęty mogą mieć różne formy:

  • miniaturowe,
  • nastawne,
  • a także te, które zostały osadzone na wózku.

Maszyna do popcornu może posiadać przeszkloną witrynę grzewczą, która spełnia kilka ważnych funkcji. Utrzymuje nie tylko odpowiednią temperaturę w gablocie, ale również pozwala przechodniom obserwować proces tworzenia popcornu. Dobra maszyna do popcornu musi spełniać kilka podstawowych funkcji ułatwiających czyszczenie, pozbywanie się okruszków oraz segregowanie porcji.

Chrupiące pieczywo serwowane na ulicy – opiekacze do gastronomii

Czy wiesz, że tortilla to tradycyjny meksykański chleb zrobiony z mąki kukurydzianej lub pszennej? W krajach azjatyckich urządzenia do zapiekania placków spotyka się na porządku dziennym – na różnego rodzaju targach żywności oraz festiwalach. Być może i ten trend zostanie przeniesiony również do naszego kraju, ponieważ jest to sprzęt nadający się do przygotowywania wielu różnorodnych posiłków. Przykłady? Opiekacz do tortilli umożliwia równomierne upieczenie i podgrzanie tortilli, nadając im idealny smak i konsystencję. Możesz również korzystać z opiekacza do podgrzewania innych potraw, takich jak quesadillas czy nachos, dzięki czemu każdy posiłek nabierze autentycznego smaku Meksyku. Opiekacz do tortilli sprawdzi się zarówno w typowych restauracjach, jak i mobilnych punktach gastronomicznych.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here