Jak pokazać profesjonalizm, prowadząc restaurację

Planujesz otworzenie swojej restauracji i zastanawiasz się jak pokazać swoją kuchnię i pracowników w najlepszym możliwym świetle? Szykujesz remont i odświeżenie wyglądu swojej knajpy i szukasz inspiracji do zmian? A może po prostu chcesz uzupełnić swój asortyment o kilka niezbędnych elementów i poszukujesz godnego zaufania sklepu, który rozumie potrzeby lokali gastronomicznych? Niezależnie od tego, co Tobą motywuje, to zdecydowanie coś dla Ciebie!

Pierwsze wrażenie ma znaczenie

Jeśli czasem zastanawiasz się, co sprawia, że wchodzący po raz pierwszy do restauracji klienci regularnie do niej wracają, to na pewno wiesz, że dużą rolę odgrywa jedzenie, jakie jest w niej serwowane. Jednak zanim odwiedzający zdecydują się zająć stolik i coś zamówić, sam lokal i pracownicy poruszający się po sali muszą ich do tego w jakiś sposób przekonać i zachęcić. Brudne naczynia, klejące się stoły, połamane krzesła i kucharze z rozczochranymi włosami nie stwarzają zbyt dobrego pierwszego wrażenia i nie pokazują klientom, że w tym miejscu mogą bezpiecznie zjeść posiłek przygotowany w sanitarnych warunkach. Popękane, wyszczerbione talerze i naczynia nie tylko narażają klientów na skaleczenia, ale też sugerują niedbałość i lenistwo pracowników. Zamiast narażać się na wizytę sanepidu i zamknięcie lokalu lub pozew przez uszczerbek na zdrowiu, postaw na odpowiednie standardy przygotowywania posiłków, podawania ich i zachowania pracowników.

Wybierając naczynia do wyposażenia swojej kuchni i serwowania dań, sięgaj tylko po najlepszą jakość. Zastawa wykonana z grubej porcelany nie popęka przez wysoką temperaturę mycia i odkażania i będzie ci służyć w lokalu przez wiele lat. Z kolei szkło i sztućce podawane w restauracji muszą być dostosowane do warunków restauracyjnych, żeby nie straciły swojego koloru przez używane mocne detergenty. To, w jakim stanie zostaną podane naczynia i posiłek, wpływa na zadowolenie klientów. Właśnie dlatego warto inwestować w tace, naczynia do serwowania i ciekawe akcesoria na stół – by zaspokoić nie tylko głód i pragnienie swoich klientów, ale także ich potrzeby estetyczne. Jeśli posiadają konta w mediach społecznościowych i sfotografują podane dania, oznaczając Twoją restaurację, zrobią ci darmową reklamę wśród swoich znajomych i obserwatorów. A zawsze warto skorzystać z okazji do promocji swoich usług!

Dobra prezencja każdego pracownika

Kelnerzy i kucharze powinni się wyróżniać na tle klientów z kilku powodów. Pierwszy to oczywiście łatwość w odszukaniu ich przez gości przy chęci złożenia zamówienia, uzupełnienia już złożonego lub prośby o wystawienie rachunku. Kiedy pracownicy są ubrani w jednym stylu, ogranicza się ewentualny chaos i irytację klientów, kiedy nie mogą ich znaleźć. Co więcej, z góry ustalony dress code w miejscu pracy pomaga uniknąć trudnych rozmów o nieodpowiednim ubiorze pracowników, ale także pokazuje profesjonalizm i dbałość o nawet najmniejszy detal. W pracy w gastronomii warto także wymagać od zatrudnionych osób wiązania długich włosów. Z kolei osoby pracujące w kuchni powinny nosić siatki na włosy lub czapki kucharskie, żeby uniknąć nieprzyjemnych sytuacji. Gdzie najlepiej zaopatrzyć się w odzież dla swoich pracowników? Koniecznie sprawdź hurtownię gastronomiczną HorecaPolska – zaspokoi wszystkie potrzeby Twojego lokalu!

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here